Friday, October 8, 2010

Khasiat Akar Fatimah

Time balik cuti raya lepas..mak ada bekalkan satu akar ni..mak pesan nanti kalau dah dekat2 nak due rendam la akar ni dalam mangkuk..then minum airnye....pastu kalau akar yang dah direndam ni dah kembang...makanyer dah dekat nak bersalin lah tu...so..tanpa banyak bertanya terus saya dan en.suami amik ler benda alah tu...time tu macam percaye tak percaye jerk dgn petua mak...

Then, one day tue..terbaca lah satu blog ni...dia bercerita tentang keajabain Akar Fatimah tersebut.......
kawan2 boleh lawat blog ini : http://khayranyfadzlyny.blogspot.com/

After that, saya pun mencarilah info tentang khasiat akar tersebut...rupe2nye memang betul ape yang dicakap oleh si emak saya...jadi saya pun call mak then tanye beliau betul2 tentang akar tersebut...dan air hasil dari rendaman tadi adalah sebagai air selusuh supaya memudahkan untuk bersalin...macam tak percaya tapi ia adalah benar...dan akar fatimah yang ada dalam simpanan saya sekarang ini adalah turun temurun keluarga saya...kerana ianya boleh digunakan semula selepas ia kembang.....(kerana akar ini akan kucup balik after ia digunakan..dan boleh digunakan lagi...kire macam "reuse" lah)
Macam pelik..tapi ianya benar....dan yang penting ianya hanya boleh didapati di Mekah sahaja....

Akar tersebut sebelum ianya kembang

Rupe akar tersebut semasa ia kembang

2 comments:

anis amri said...

http://ar-rasyidshop.blogspot.com/

dekat link kat atas ni ada jual akar ni dan jual macam2 barang dari tanah arab

Pn Mardhiah said...

As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi...

Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua... Rasanya.seperti teh tanpa gula... Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed By Blogs Gone Wild!