Sunday, October 10, 2010

Format baru UPSR dan PMR

Format baru UPSR, PMR
Daripada Shamsul Azree Samshir di Sydney, Australia
bhnews@bharian.com.my
2010/10/10

TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersalaman dengan pelajar Malaysia sempena majlis makan malam bersama pelajar dan rakyat Malaysia di Sydney, malam tadi. Dalam ucapannya, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran menyifatkan sekarang   masa terbaik bagi 700,000 rakyat Malaysia, terutama profesional   di luar negara pulang berbakti di tanah air, terutama memanfaatkan peluang diwujudkan oleh Pelan Transformasi Kerajaan  dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).
TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersalaman dengan pelajar Malaysia sempena majlis makan malam bersama pelajar dan rakyat Malaysia di Sydney, malam tadi. Dalam ucapannya, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran menyifatkan sekarang masa terbaik bagi 700,000 rakyat Malaysia, terutama profesional di luar negara pulang berbakti di tanah air, terutama memanfaatkan peluang diwujudkan oleh Pelan Transformasi Kerajaan dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).
 
Ujian pertama diperkenalkan mulai sesi persekolahan 2016

FORMAT baru Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang diganti penilaian sekolah, akan diperkenalkan mulai sesi persekolahan 2016, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, rundingan meja bulat terakhir mengenai pelaksanaan UPSR dan PMR bersetuju UPSR dikekalkan tetapi diberi penambahbaikan, manakala PMR diganti penilaian sekolah.
“Sistem pendidikan ini ada putarannya. Kalau anak kita belajar sekarang, takkanlah tahun depan tiba-tiba (belajar) dengan sistem baru, dia akan menanggung beban, susah esok pada dia.

“Tapi kohort (kumpulan) yang baru mungkin akan masuk 2011 dan ujian pertama (diadakan) pada 2016. Pada waktu itu, kita akan adakan UPSR baru dan PMR dalam bentuk penilaian sekolah,” katanya kepada pemberita pada hari terakhir lawatannya di bandar raya ini, semalam.

Hari ini, Timbalan Perdana Menteri dijadualkan berangkat ke Melbourne bagi menghadiri beberapa acara termasuk perasmian Dewan Malaysia Melbourne.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, beliau akan membentangkan kepada Kabinet mengenai hasil rundingan meja bulat ketiga yang menerima cadangan penambahbaikan dan perubahan dalam UPSR dan PMR yang disyorkan kementerian.
Beliau berkata, antara perubahan dicadang dalam proses penambahbaikan UPSR termasuk mengambil kira bidang utama saja dengan 60 peratus penggredan berasaskan akademik terpilih dan baki 40 peratus berteraskan kokurikulum atau sivik.

“Bagi UPSR, maknanya walaupun kemungkinan besar UPSR dikekalkan, tapi bentuk dan formatnya agak berbeza. Ini dikatakan penambahbaikan yang kita akan lakukan.

“Mengenai PMR, meja bulat bersetuju dengan cadangan mengubah bentuk (pelaksanaannya) kepada penilaian berasaskan sekolah. Tetapi Lembaga Peperiksaan perlu menyelaras ujian itu supaya tidak dilihat berat sebelah,” katanya.

Muhyiddin berkata, proses transformasi membabitkan penambahbaikan UPSR dan penggantian PMR memerlukan tempoh enam tahun untuk disiapkan mengambil kira semua aspek dalam sistem pendidikan itu.

“Saya fikir dalam tempoh seminggu dua ini apabila selesai dan laporan lengkap (diterima), kita akan maklumkan secara muktamad (proses penambahbaikan UPSR dan penggantian PMR),” katanya.

Sumber: Berita Harian Online
<http://www.bharian.com.my/bharian/articles/FormatbaruUPSR_PMR/Article/>

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed By Blogs Gone Wild!