Wednesday, December 29, 2010

mode: 30 hari berpantang yeay!!!

Alhamdulilah...hari ni da 30 hari saya dalam mode berPANTANG...ngeee~
seronok sgt bile kire2 saya hanya tinggal lagi 14 hari jah utk menghabihkan sisa2 terakhir berpantang...and InsyaAllah this Saturday ayah Iman datang nak bawak Ibu & Iman balik..Baby Iman pun hari ni da genap sebulan da umur beliau...sekejap jer mase berlalu...
Oh..tujuan saya post entry kali ni nak story-'mory' pasal mode saya yang berpantang..
waaaa betullah kate org2...biarla mengandung 9 bulan lagi bagus dari berpantang yang hanya 44 hari jah ni..
kenapa????
uish..mase berpantang ni memang banyak sgt pantang larangnyer rupenya...

First : paling tak tahan...sakit kesan jahitan di tempat sulit tu..mak aiiii tak tahan sgt..even nak duduk pun sengal jah....minggu pertama tu saya baring jer...masuk minggu ke2 da boleh duduk dengan selesa da..tapi nak jalan terkepit2 lagi...after minggu ke3 baru leh buat kerja and jalan pun selesa sket da..

Second: bab mandi...huhuhu sehari cume boleh mandi sekali time awal2 tu..tapi yang best mak bagi mandi dengan air rebusan daun2 dan akar kayu...uishh memang best sgt..rase badan segar jer...after mandi dgn air rebusan tu...tapi after 2minggu mak cakap da boleh mandi 2 kali..pagi and petang..alhamdulilah...TAPI syaratnyer kena guna air panas tau..mak cakap time pantang ni jangan sesekali mandi air sejuk..tapi lately ni..saya langgar jugak pantang yang satu tu..(p/s: saya ni spesis suka main air sejuk2..kalau letak ais lagi saya suka)

Third: Masuk bab bertungku and mengurut...waaahh best sgt mengurut ni rupenya...rase sume urat2 and sendi2 yang bersimpul back to normal jer...badan pun rase sedap and segar sket..jalau tak asyik lenguh2 jer..org cakap time bersalin urat kite banyak yang putus..entah betu ke tidak eh..so dengan mengurut dan bertungku dapat mengembalikan urat ke bentuk yang asal..lagi pulak dapat mengecut rahim ke bentuk yang asal jugak....

Fourth: Bab makan...huhuhu bab makan ni paling sedih..disebabkan saya langsung tak makan ape2 jenis ikan kecuali ikan talang kering..jadi menu harian saya adalah nasi putih panas2 berlaukkan ikan talang goreng...air pun kena minum air suam2..owh..w/pun itu je hari2 saya makan, tapi habih jugak sepinggan nasi saya hadap..LAPAR kot... tapi bile masuk je minggu ketiga di mana luka jahitan pun dah okey...saya da boleh makan makanan lain da..ayam, daging, and macam2 la..keuali makanan yang sejuk2 macam sayur taugeh..kangkung..buah betik..and semua yang sejuk2 lah...
uish..banyak kan pantang larang yang mesti saya jaga kan time berpantang ni...bengkung and stoking jgn cakap lah..mesti kena melekat kat badan jer kecuali time mandi and bertungku....time bertungku tak leh pakai bengkung..sebab tungku yang panas tu mesti letak direct kat perut... 
........
END

2 comments:

mYSaraH said...

okay,plg ngeri yg 1st tue yah...errrkkk!!

Kisah^Husna said...

huh..betul ar sarah..yang 1st tu buat paling tak tahan kot...yang len2 tu okay jah..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed By Blogs Gone Wild!