Sunday, August 7, 2011

Agar2 Sirap Bandung

Sejak puasa ni tekak asyik nak merasa agar2 or puding jer. So saya pun ape lagi start lah bukak buku2 resepi dessert mencari apa yang sesuai dengan tekak untuk dihidangkan dengan juadah berbuka. Dua hari lepas teringin nak makan agar-agar laici..memandangkan en.hubby ni style yang tak berapa suka nak ke bazar ramadhan, terpaksalah merajinkan diri membuatnya sendiri..huhuhu... :p [ next time i post how i make that jelly eh]

Agar-Agar Sirap Bandung

Bahan-bahan:
  • Agar-agar (18 g)
  • 1200 ml air
  • sehelai daun pandan
  • pewarna merah
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 3 sudu besar gula ( ikut kesesuaian )
Cara Memasak:
  1. Masukkan agar2, air dan daun pandan dalam periuk-----> didihkan sampai agar2 tadi larut
  2. Masukkan susu cair + susu pekat manis + gula
  3. Masukkan pewarna merah ( ikut kesesuaian & warna yg disukai )
  4. Then, bila warna dah sebati..tapis dan masukkan dalam acuan @ loyang.

Selamat Mencuba...

P/s: En.hubby cakap sedapnya agar2 ni..puas hati i sedap en.hubby makan sampai licin :p

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed By Blogs Gone Wild!