Sunday, October 31, 2010

Kelakar kot if dapat suami macam ni???

Tetibe saye terbace satu story ni kat facebook tadi..and rase macam nak share dgn kawan2 sume.....
Tajuknye:  
 
 
Kelakarnye suami aku nih....


"Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

 Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili  api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

            Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
            Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

            Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT  sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

            Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

                                                                                                            Love,
                                                                                                            Suamimu''

 

Saturday, October 30, 2010

oh baby ibu...

Tadi saya and mr.hubby gi Pantai Hospital Ipoh..scan my baby lah...wahh..tak sangka kan dengan kemajuan teknologi hari ni...saye da siap boleh tgk bentuk muka baby saya...wwwaaaah sgt teruja tau....nampak hidungnye camane...bibirnye camane...jari cukup ke tak...muka camane...and alhamdulilah baby ibu ni sempurna..so sekarang saya lagi tak sabar nak tunggu kelahiran baby saya ni....ade lagi 2 bulan lagi....saya  dgn mr.hubby pun da pilih name utk baby kami nanti....
'
'
'
'
'

 Mr. Hubby cakap hidungnye sebijik macam hidung ibunyer....(",)..tapi pipinye macam pipi ayahnyer..iyer ke???


 Wah baby ibu nyenyak jer beristirehat kan....comeykan baby ibu....

Time nak tgk jantinanye..puas Mrs.Dr tu kodek2 baby ibu ni...dia asyik kepit jerk kakinye...ade la dalam 15 minit Mrs.Dr tu kodek..lastly baby ibu ni tunjuk jugak anunyer...hehehe memang hero ibu ni pemalukan....

Monday, October 25, 2010

Kalau tak suka pulangkan!!!

Hurm tentu korang sume ade tgk drama pencalonan anugerah skrin malam ni kan -Taubat Nasuha...sedey sgt kan....mintak2lah mr.hubby saya tak berubah menjadi sedemikian rupe...dan buat masa ni rase bersyukur sgt sebab mr.hubby masih lagi seorang penyayang....(doa banyak2 supaye dia tak berubah yer...)..then tetibe saya teringat satu cerpen yang kisahnyer same macam drama Taubat Nasuha tu.... tak tau la kalau2 penulis cerpen tu adalah org yang sama dgn penulis skrip drama ni...nak tau ke cerpen tu camane??? of course saya akan copy and paste kan cerpen tu kat bawah ni....bace eh..pasti meleleh air mata..and jalan cerita nye same macam drama tadi....yang penting ..."Kalau Tak Suka, Pulangkan!!!"
'
'
'
'
'
^

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.

"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri . "Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi. Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang,

Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam.
Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.
Doakan Nisa.

Ikhlas dari

Nur Nisa

Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....

Sunday, October 24, 2010

My Cooking Ability!!!

Yeay!!! entry kali ni tak mo cite pasal pregnancy lagi...tapi saya nak share something...hehehe ape????? of courselah about my cooking ability...actually saya bukanlah seorang yang terror bebenor dalam bidang masak2 memasak ni...selalunye memang Pn.Emak yang memasak di rumah...kalau tak pn.emak, my kakak lah yang selalu amik bahagian masak memasak ni... Tapi since dah bergelar isteri ni, saya terpaksalah merajinkan diri saya utk mencuba pelbagai jenis masakan..dan mestilah saya bermula dengan resepi yang simple2....Lagi2 apabila mr.hubby saya jenis org yang tak suka makan di luar...(mungkin dia nak jimat kot...hikhikhik )...So nak tak nak saya memang kena memasak terutamanya setiap hujung minggu kerana mr.hubby memang balik Ipoh every weekend...and sekarang saya dah boleh la memasak masakan yang simple2..hurm nak kata sedap tu, boleh lah kot..sebab beliau (mr.hubby) makan sampai habih and tak komen ape2..and Pn.Emak pun ade komen masakan saya semakin okey!!!....(",)..yippy.... so di sini saya nak ucapkan terima kasih lah kepada Pn.Emak saya, Pn.Kakak saya dan tak ketinggalan juga Pn.Mama saya (<-------beliau adalah mak mertua saya)  sebab banyak tolong saya dalam menajamkan lagi bakat memasak saya..and for lunch hari ni macam biasa saya cume masak sup daging and sayur campur jerk...


'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
(",)

 Sayur Campur....Ni memang my feveret..lagi pun healthy menu tau!!!

 Sup Daging...tapi dagingnyer tak nampak lah pulak!!!

Luch Menu 4 2day - Sunday, 24 Oct 2010.

Empat Golongan Lelaki Ke Neraka!!!

Pertama:- 'Ayahnya' - Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia.Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua:- 'Suaminya' Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram,apabila suami mendiamkan diri.. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal)maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga:- 'Abang-abangnya' - Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya.. jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Keempat:-' Anak Lelakinya' - Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan diakhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya.

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat...maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidaksilap firman ALLAH S.W.T.:-

" Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahli kamu dari api neraka,di mana bahan pembakarnya ialah manusia dan batu-batu.."

Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda,abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda..Kesiankanlah mereka dan juga diri kamu sendiri..jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan penuh ikhlas..

Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik oleh mana-mana pihak. Harga seseorang muslim adalah sangat berharga.
ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA.. semua kaum muslim masuk syurga..janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji ALLAH S.W.T.

Semoga kita semua tergolong dari ahli syurga yang memasukinya tanpa hisab.

AMIN YARABBALALAMIN

Saturday, October 23, 2010

Check List lagi!!!

Wahhh saya sudah 32 weeks = 8 months pregnancy...sgt teruja utk menyambut kedatangan org baru dalam hidup saya (masih ada lagi hampir 8 minngu = 56 days left)  ...TAPI... Oh!!! masih banyak lagi barang2 utk menyambut orang baru yang masih belum lagi dibeli....antara barang2 yang belum dibeli adalah....
  1. Car seat 
  2. nursing bra
  3. panties (yang pakai buang punyerrr)
  4. Tuala Wanita 
  5. Set bersalin (bengkung)
  6. Jamu
  7. Dettol utk cuci luka
  8. Jeli gamat @ pati ikan haruan
  9. stokin'
  10. Beg
  11. Bedung baby
  12. Cloth-diapers..
Hurm banyak jugak nak spend duit.....tapi takpe lah mungkin ade durian runtuh kot hujung2 tahun ni...Amminnn.....

And tadi saya bukak satu laman web and blog ni...bekungmoden and terjumpe mcm2 info tentang set bersalin lah...barangan baby lah..and macam2 lagi lah...utk kawan2 yang semusim dgn saye yang tidak tahu kewujudan laman web ini bolehlah share it together....

Friday, October 22, 2010

Why Allah temukan kite dgn org yg salah???

To all my frends....entry kali ni i nak share something dgn u all sume..




"Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja...tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang"

  
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.
  • Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.
Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..



Wednesday, October 20, 2010

Everything is Okey.......(",)

Alhamdulilah.....hari ni saya dah selesai berjumpa dengan specialist... even saya amik CRK -Cuti Rehat Khas, tapi saya rasa penat melebihi pergi ke sekolah lagi...sebabnyer....
  1. Awal2 pagi lagi da bangun and hantar dayang2 saya ke sekolah 'plus' breakfast bersama2 mereka...(",)
  2. Balik rumah dan bersiap2 untuk ke hospital....wahh time saya keluar jam baru menunjukkan pukul 8.30 pagi..
  3. Oh tidak!!! jalan jammed...saya tiba di pintu hospital pada jam 9.00 pagi...(dalam hati "masih awal sebab appoiment saya pukul 10.00"..)....
  4. Tetapi...mak datuk...parking sudah penuh....dan setelah 3 kali saya mengelilingi kawasan hospital - termasuk kelaur masuk + sesat sampai kat memana entah - saya berjaya mendapat parking dan pada ketika itu jam menunjukkan pukul 10.00 pagi...(rupe2nya hampir 1 jam saye membuang masa dan petrol utk mencari parking)
  5. Wahhh....sgt ramai pulak manusia yang sedang beratur sambil berdiri untuk mengambil darah + urine test + timbang berat badan + amik tekanan darah..... rase macam nak pengsan pulak!!!
  6. Lastly jam 11.45 pagi, saya berjaya memboloskan diri untuk berjumpe dengan Dr. Farah...
Wah takutnye bila Dr.Farah cakap saya akan ditahan di wad sampai saya bersalin  andai kata uri saya masih berada di bawah...saya mula menggeletar...Tak Mau!!!rase macam nak nangis..time tu jugak rase macam nak pi solat hajat bebanyak mintak simpang sume tu...then, pewot saya discan sekali lagi....berdebar2 nih....and lastly Dr tue cakap..."alhamdulilah..uri awak dah naik atas..and kepala baby pun da turun ke bawah"...EVERYTHING Is OkeY....(",)

Tuesday, October 19, 2010

Amalan Untuk Mendapatkan Anak Yang Soleh N Solehah...

  • Memperbanyakkan taubat dan istighfar. Ibu bapa yang banyak melakukan taubat dan istighfar, ALLAH s.w.t. sentiasa mengasihi dan merahmati kedua-duanya dan juga segala isi dalam rumahtangga termasuk anak dalam kandungan.
  • Berpuasa sunat. Khusus untuk suami, banyak berpuasa sunat atau sekurang-kurangnya semingu dua kali atau sehari pada hari Isnin dan Khamis atau salah satu daripada hari-hari berkenaan atau pada hari-hari putih (13, 14 dan 15 bulan Hijrah). Perlu diingatkan, amalan puasa sunat cuma digalakkan dilakukan oleh suami atau bapa (bagi anak) sahaja seperti mana dilakukan oleh Nabi Zakaria a.s. Bagi ibu, sekiranya tidak memberi kesan kepada kesihatan bayi dalam kandungan bolehlah diamalkan.
  •  Tidak bercakap yang sia-sia. Ketika isteri sedang mengandung, suami seboleh-bolehnya tidak bercakap yang sia-sia, lebih-lebih lagi yang boleh mendatangkan dosa seperti mengumpat, menfitnah dan sebagainya. Sebaliknya, basahilah lidah dengan berzikir dan bertahmid atau bercakap yang mendatangkan faedah.
  •  Banyak berdoa. Sentiasa berdoa agar ALLAH s.w.t. mengurniakan anak yang soleh atau solehah. Sekurang-kurangnya setiap lepas sembahyang, bacalah doa khusus bagi ibu yang sedang mengandung.
  •  Banyak membaca al-Quran. Secara umumnya, elok membaca al-Quran dengan semua surah, tetapi di sini ustazah mengkhususkan surah-surah yang dibaca serta kesannya.
"Surah al-Fatihah – Untuk menerangkan hati dan menguatkan daya ingatanSurah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.Surah Luqman – Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa.Surah Yusuf – Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu da dan anak bersifat berhati-hatiSurah Yaasin – untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.Surah Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.Surah an-Nahl – Untuk melahirkan anak yang berdisiplin."

yeay!!! berjaya mengedit blogs...

Yeay!!!lastly saya da berjaya mengedit serba sedikit template utk background saya...dan kredits to cik maisarah sebab tolong saya yer...dan mesti semua tertanya ape faedah nye saya menghabihkan masa saya utk semua ini kan...dan jawapannye mestilah  saya rasa sgtttt satisfied apabila melihat hasil kreativiti saya di'apply'kan kat blog saya.... maybe kawan2 tak perasan ape yang saya edit tu kan??? sekarang cube lihat gambar2 kat bawah ni....
 ni adalah divider and my signature...

 saya sudah berjaya menukar font kat post-title, date and side-bar...

dan lastly ni adalah my new header...


Sunday, October 17, 2010

Wahhh !!! Sudah mau cuti sekolah

Saya sudah berkire2...ade lagi 5 minggu ( 5 x 5 = 25 hari) sekolah akan becuti...waaaaaahhhh sgt TERUJanyerrrr..
 Cuti sekolah adalah masa yang paling dinantikan bagi saya dan kawan2 yang senasib dengan saya ..( agak2 korang boleh teka tak??) yer of course lah yang berjauhan dengan hubby tersayang..jadi time2 cuti gini lah kami para2 isteri yang PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh) dapat berada di sisi en.suami terchenta... dan semetinya cuti sekolah ini akan membawa seribu penantian kerana saya bakal menjadi IBU...(",)

Hopefully sgt22...5 minggu ini adalah 5 minggu yang terakhir bagi saya untuk berjauhan dengan mr.hubby saya...(macam konfiden jer dapat tukar!!)..kawan2 doakan permohonan pertukaran saya diluluskan yer....

Saturday, October 16, 2010

Ohhhh......result of MGT

Semalam..saya ada jumpe doktor utk review saya punya MGT (result minum air gule yang manis macam nak mati tu)....hurm berat badan saya langsung tak naik...mantain jerk - 58.8 kg...pelik jugak...tapi memang lah sejak 2 menjak ni selera makan makin berkurangan skit..mungkin badan cepat letih 'plus' pewot asyik senak jerrkk... Yang penting result MGT tu normal...means that saya takde kencing manis @ diabetis...Alhamdulilah....
Next Wednesday..I have go to General Hospital...sebab nak refer dengan specialist berkaitan dengan result dari scan hari tu...Hopefully everything will be okay....Jadi kawan2 tolong doakan saya yer...

Monday, October 11, 2010

x-peRience of my^pregnancy..

Mase mula2 kahwin dulu saya sgt x-cited nak pregnant...Lagi2 bile tgk sume kawan2 seangkatan sume da ade baby dan pewot sedang memboyot....WWaaahh sgt obses kot....lagi pulak saya sgt suka baby...lagi2 baby gurl..dan kebetulan time tu kakak saya baru dapat baby girl yang sgt cute...

Sebulan berlalu..belum ade tanda2 positif...2 bulan..3 bulan...dan masuk bulan ke-4 aku dapat gud news...wahhh aku sgt excited...rasa macam tak percaya jerk yang aku pregnant...ssampai 3 kali saya wat pregnancy test tu....Lastly that weekend bila mr.hubby balik jer Ipoh beliau terus bawak saya pegi klinik utk confirmation....(>.<)...time tu Tuhan je yang taw perasaan saya...mr.hubby jgn cakap lah...senyum hingga ke telinga kot...(",)....
Awal pregnancy tu ade lah morning sickness sikit2..setakat muntah2 + pening2 + tak lalu makan plus langsung tak leh bau badan mr.hubby (mungkin itu hikmahnye PJJ kot).....tapi seingat saya adalah 2 hari tu saya rasa alah yang sgt teruk....sampai tak larat nak jalan..badan lenguh2 macam nak tercabut sume kaki dan sendi2 yang ada..and at da same time mr.hubby pun mengalami simptom yang sama ( masa ni beliau kat Kajang dan saya kat Ipoh yer...) rupenya..bukan saya sorang je yang mengalami morning sickness ni, tapi mr. hubby pun mengalami nasib yang same....(p/s..orang cakap kalau si suami pun terkena morning sickness, means that si suami tue sgt sygkan isterinye???? betul ke???)
After 2 or 3 months pregnancy..sume morning sickness tu hilang macam tu jer....and saya sgt berselera terhadap makanan...waaaaaahhhh time tu berat badan saya naik hampir 3kg setiap bulan...

AND now...my pregnancy was 30 weeks....still ada lagi 2 bulan setengah lagi saya akan jadi ibu...waaah..sgt tak sabar...sekarang tido malam pun asyik terjage jer...sebab kaki selalu cramp...kerap buang air kencing..dan satu perubahan lagi....tangan saya selalu lenguh2 hinggakan nak drive pun susah...tapi itulah pengorbadan seorang ibu mengandungkan...


my baby....It was 12 weeks....
My hero....It was 28 weeks....

Sunday, October 10, 2010

Format baru UPSR dan PMR

Format baru UPSR, PMR
Daripada Shamsul Azree Samshir di Sydney, Australia
bhnews@bharian.com.my
2010/10/10

TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersalaman dengan pelajar Malaysia sempena majlis makan malam bersama pelajar dan rakyat Malaysia di Sydney, malam tadi. Dalam ucapannya, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran menyifatkan sekarang   masa terbaik bagi 700,000 rakyat Malaysia, terutama profesional   di luar negara pulang berbakti di tanah air, terutama memanfaatkan peluang diwujudkan oleh Pelan Transformasi Kerajaan  dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).
TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersalaman dengan pelajar Malaysia sempena majlis makan malam bersama pelajar dan rakyat Malaysia di Sydney, malam tadi. Dalam ucapannya, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran menyifatkan sekarang masa terbaik bagi 700,000 rakyat Malaysia, terutama profesional di luar negara pulang berbakti di tanah air, terutama memanfaatkan peluang diwujudkan oleh Pelan Transformasi Kerajaan dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).
 
Ujian pertama diperkenalkan mulai sesi persekolahan 2016

FORMAT baru Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang diganti penilaian sekolah, akan diperkenalkan mulai sesi persekolahan 2016, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, rundingan meja bulat terakhir mengenai pelaksanaan UPSR dan PMR bersetuju UPSR dikekalkan tetapi diberi penambahbaikan, manakala PMR diganti penilaian sekolah.
“Sistem pendidikan ini ada putarannya. Kalau anak kita belajar sekarang, takkanlah tahun depan tiba-tiba (belajar) dengan sistem baru, dia akan menanggung beban, susah esok pada dia.

“Tapi kohort (kumpulan) yang baru mungkin akan masuk 2011 dan ujian pertama (diadakan) pada 2016. Pada waktu itu, kita akan adakan UPSR baru dan PMR dalam bentuk penilaian sekolah,” katanya kepada pemberita pada hari terakhir lawatannya di bandar raya ini, semalam.

Hari ini, Timbalan Perdana Menteri dijadualkan berangkat ke Melbourne bagi menghadiri beberapa acara termasuk perasmian Dewan Malaysia Melbourne.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, beliau akan membentangkan kepada Kabinet mengenai hasil rundingan meja bulat ketiga yang menerima cadangan penambahbaikan dan perubahan dalam UPSR dan PMR yang disyorkan kementerian.
Beliau berkata, antara perubahan dicadang dalam proses penambahbaikan UPSR termasuk mengambil kira bidang utama saja dengan 60 peratus penggredan berasaskan akademik terpilih dan baki 40 peratus berteraskan kokurikulum atau sivik.

“Bagi UPSR, maknanya walaupun kemungkinan besar UPSR dikekalkan, tapi bentuk dan formatnya agak berbeza. Ini dikatakan penambahbaikan yang kita akan lakukan.

“Mengenai PMR, meja bulat bersetuju dengan cadangan mengubah bentuk (pelaksanaannya) kepada penilaian berasaskan sekolah. Tetapi Lembaga Peperiksaan perlu menyelaras ujian itu supaya tidak dilihat berat sebelah,” katanya.

Muhyiddin berkata, proses transformasi membabitkan penambahbaikan UPSR dan penggantian PMR memerlukan tempoh enam tahun untuk disiapkan mengambil kira semua aspek dalam sistem pendidikan itu.

“Saya fikir dalam tempoh seminggu dua ini apabila selesai dan laporan lengkap (diterima), kita akan maklumkan secara muktamad (proses penambahbaikan UPSR dan penggantian PMR),” katanya.

Sumber: Berita Harian Online
<http://www.bharian.com.my/bharian/articles/FormatbaruUPSR_PMR/Article/>

Nama^Nama Pilihan....

Saya pernah terbaca dalam suatu Hadis Rasulullah (S.A.W) bahawa "Di antara kewajipan seorang ayah kepada anaknya ialah mendidiknya baik-baik dan memberinya nama yang baik"......Jadi mestilah saya dan mr.hubby sgt teruja untuk mencari satu yang baik maknanya dan sedap bunyinya untuk baby kami nanti....(",)
Sebelum ni saya sgt 'obses' dgn  baby gurl...so tentulah dah banyak list name baby gurl yang saya dah jumpe....bukan saje nama....saya dah siap berangan2 baju kanak2 perempuan yang comey2....yela kan..kalau korang gi tgk baju kanak2 perempuan kat shopping complex mesti korang pun akan teruja kan...macam2 jenis...design yang kiut-miut semuanya...Then, one day tu mr.hubby ajak saya gi scan sebab dah teruja sgt nak tau jantina baby kami ni....(sebab bile gi jalan2 semua org cakap baby ni gul lah..boy lah...jadi kami pun rase sgt teruja nak tau jantinanye..)...time scan tu en.doktor yang scan tu cakap...memang clear nampak dia punya penis...so mesti korang pun da tau kan ape jantinanya....saya agak la frust sikit..sebab kan saya sgt obses nak baby perempuan...tapi mr.hubby punyalah suka sebab beliau memang nak baby boy....tapi tak kesah la..janji baby saya ni sihat dan sempurna....
Alamak!!! masalah ni sebab saya langsung tak prepare nama untuk baby boy..jadi saya dan mr.hubby pun mulakanlah usaha mencari nama utk baby boy pulak....then terjumpalah satu nama ni..."Muhammad Aryan Danish"....then saya pun jumpelah dengan seorang ustazah ni..yerlah beliau mesti arif dengan makna2 nama ni kan...sebab kadang2 ade nama yang sesuai di gabung..ade yang tak sesuai di gabung...Keesokkannya cik ustazah ni bagitau kat saya yang nama Aryan tu kebiasaannya digunakan oleh orang2 I_ _ _ A...alamak..tak nak la saya...jadi saya dan mr.hubby pun terus menukar nama Aryan tu ke nama lain...yang kini masih lagi dalam pencarian.. (",)....Jadi kalau kawan2 ade cadangan pilihan nama2 yang bagus bolehla bagitau eh..

 Antara nama2 pilihan......
via 
http://name.crazyartzone.com/

Friday, October 8, 2010

Khasiat Akar Fatimah

Time balik cuti raya lepas..mak ada bekalkan satu akar ni..mak pesan nanti kalau dah dekat2 nak due rendam la akar ni dalam mangkuk..then minum airnye....pastu kalau akar yang dah direndam ni dah kembang...makanyer dah dekat nak bersalin lah tu...so..tanpa banyak bertanya terus saya dan en.suami amik ler benda alah tu...time tu macam percaye tak percaye jerk dgn petua mak...

Then, one day tue..terbaca lah satu blog ni...dia bercerita tentang keajabain Akar Fatimah tersebut.......
kawan2 boleh lawat blog ini : http://khayranyfadzlyny.blogspot.com/

After that, saya pun mencarilah info tentang khasiat akar tersebut...rupe2nye memang betul ape yang dicakap oleh si emak saya...jadi saya pun call mak then tanye beliau betul2 tentang akar tersebut...dan air hasil dari rendaman tadi adalah sebagai air selusuh supaya memudahkan untuk bersalin...macam tak percaya tapi ia adalah benar...dan akar fatimah yang ada dalam simpanan saya sekarang ini adalah turun temurun keluarga saya...kerana ianya boleh digunakan semula selepas ia kembang.....(kerana akar ini akan kucup balik after ia digunakan..dan boleh digunakan lagi...kire macam "reuse" lah)
Macam pelik..tapi ianya benar....dan yang penting ianya hanya boleh didapati di Mekah sahaja....

Akar tersebut sebelum ianya kembang

Rupe akar tersebut semasa ia kembang

Sunday, October 3, 2010

Rindu sama kamu.....

En. suami telah pulang ke Hulu Langat.....dan haruslah saya sgt rindu dengan hubby saya itu...Hari2 kerja saya akan membilang hari untuk berjumpa dgn en.suami...Hari ni baru hari ahad...masih ada lagi 5 hari kay utk saya berjumpa dgn en.suami...(",)Ohhhhhhhh TIDAK... lamenya saya rasa....herm...saya sudah isi borang tukar lagi...walaupun usaha saya hari tue GAGAL...tapi saya tetap mahu menCUBA lagiiii
15 November 2010 ini saya akan dapat taw samada saya dapat tukar atau tidak...kawan2..tlg yer doakan agar saya dapat berpindah dan berada di sisi hubby saya selalu...supaya baby saya nanti akan selalu dapat peluk ayahnyer.....HARI2 lepas solat saya mesti berdoa agar Allah makbulkan doa saya...saya doa agar permohonan saya utk berpindah dimakbulkan-Nya...saya doa agar saya dipermudahkan untuk bersalinkan baby saya nanti..saya doa agar baby saya sihat dan sempurna...moga Dia memakbulkan doa saya..Amin (>.<) [sarah tiru gaye ko eh]

Saturday, October 2, 2010

Shopping^Mopping 4 Baby

Haaaa.. entry kali ni saye nak story^mory pasal incident saya shopping-mopping brg2 baby saye...(",)..

Tadi saye and mr.hubby bersusah payah mencari Butik Anakku...
Puas bertanya sume kwn2..n sume tak tau kat mane butik anakku itu...

Lastly...saya gi Jusco and tanyela sorang salesgurl ni...then dia gitau ade jer kat area Bercham....(dekat jerk dgn Jusco tue...)
So..saya dgn mr.hubby cepat2 lah ke butik tersebut..and usaha kami menunjukkan kejayaan...
kami jumpe yerr Butik tersebut...
Saya terus register as membership utk mendapatkan point...

Wahhh sgt beshh dapat shopping brg2 baby...hehehehe...

 antara barang2 baby yang telah dibeli.......

 Wah...sepasang tau..lengkap topinye lagi...hehehehe (",)

 Breast pump ni dapat diskaun 70% dgn pembelian barangan newborn rm100 and above...


 Yeay...baby..ibu da siap simpan barang2 baby dalam bekas khas lagi tau....

 Haaaa ni lah tilam utk baby saye nanti....


Tapi tak sume brg2 nie saye beli kat Butik Anakku..ader jer yang dibeli di Jusco...
Rupe2nya Jusco ade sale okey...khas utk J^Card holder...


wahhh best sgt shopping barang baby hari ni....


My 25th B^day.....

Semalam - 01.10.10 adalah hari ulang-tahun kelahiran saya yang ke 25 tahun kay......Wwwaaaaahhh sudah 25 tahun umur saya rupanya...tapi yang tak bestnye - saya tak berapa sihat pada hari lahir saya...bukan semalam jer...dari kemarin lagi.. Jadi harusla saya tak dapat celebrate B^Day saya dgn mr.hubby malam semalam....AND mr.hubby pulak tiba di Ipoh pada malamnyerrr...
Sepatutnye saya dapat mc untuk semalam..tetapi memandangkan saya ada sedikit kerja nak diselesaikan..saya menggagahkan jugak kaki saya untuk ke sekolah...dan kesannye saya terpaksa menahan rasa badan yang tidak selesa di sekolah....dan seterusnye hanya berbaring di atas katil dari jam 1.00 pm ( after balik school) hingga jam 8.30pm....(bangun utk gi amik hubby and makan di tesco jer...)..Then, balik dari makan2 terus saya sambung tido sampailah ke pagi ini - 02.10.10.......


Dan hari nie...saya sgt happy kerana saya apabile bangun pagi..badan saya telah sihat..dan mr.hubby jugak ada kat sisi saye....jadi.. mr. hubby ajak saya kuar untuk celebrate my b^day....
tak kesahla kan even terlewat sehari pun...(",)
 
Mr.Hubby belanje i makan kat Kenny Rogers...
Best tau..then kitorang shopping mopping barang2 baby.....
p/s: saye akan post entry about shopping barang2 baby ni lain kali tau...sebab saya nak fokus kat my b^day dulu......





Lastly...saya nak wish...thanx to my lovely hubby sebab belanje saye...

L.O.V.E -U
 

Yang^Sempurnakan^Ku

Sgt suke lagu ni sebab ianya sgt sweet kay!!!
Bile saye terdengar lagu ini...pasti sayer akan teringat en.suami( yang jauh di mata )....
En. Suami a.k.a Mohd Faiz Sudar...saya rindu bangat sama kamu taww~~
Tapi time saya uplod video ini, en.suami ade di sisi saye....
(kerana hari ini adalah hari Sabtu)


video

Nyanyian – Sixth Sense

Kaulah bidadari dalam hidupku
Yang selalu hadir di dalam mimpiku
Bunga yang selalu harumi hariku
Anugerah Tuhan yang sempurnakan ku

Bila kau jauh
Aku selalu rindu
Bila kau ada
Hatikan berbunga


Chorus
Ku akan selalu menjadi bintangmu
Menerangi gelap dan mimpimu
Aku setia di sini mengusap tangismu
Menemani sunyi di hatimu

Bila kau jauh
Aku selalu rindu
Bila kau ada
Hatikan berbunga

Penyembuh ^ Rindu

Lagu ni adalah soundtrack bagi Filem Magika....
 Nyanyian Mawi & Diana Danielle

video

Adakah kau berada di sana
Ku dapat rasa kehadiranmu
Walau hanya di dalam kalbu
Ku merindumu selalu
Pelik juga tapi kupun rasa
Bagai kau berdiri disisiku
Terkenangkan waktu ketika
Berdampingan bersama-sama
Setiap pertemuan
Pasti akan temu detik perpisahan
Walau kini terpisah
Kenangkanlah saat indah
Sebagai penyembuh rindu
Kita tak ditakdirkan bersama
Untuk masa yang lebih lama
Biarpun hanya seketika
Kehadiranmu dirasa..rasa
Setiap pertemuaan
Pasti akan temu detik perpisahan
Walau kini terpisah
Kenangkanlah saat indah sebagai penyembuh rindu
Kenangkanlah saat indah sebagai penyembuh rindu


Friday, October 1, 2010

Magika Films..

Sangat best apabila dapat berfoya-foya dgn geng2 sekolah...
Saya together2 dengan kawan2 saya iaitu kak ikha..sarah...kak zila...kak zai... kak nora...farah...kak hamiza & hana (housemate kak iha yer)...telah menonton Magika film pada rabu lepas -29 September 2010...

Cerita tersebut memang menarik & sgt sesuai membuatkan org ketawa sampai terpecah2 perut..

Ini adalah sinopsis Filem Magika: 
Ayu and Malik, two sibblings is going through their darkest moments of life when their beloved mother just passed away. Malik feels so depressed believing he was the main cause of his mother’s death. During one of the evenings after a fight with his sister, Malik left to take a stroll in the forest. On and on he went until he realised he was lost and the next very moment, he appeared in another dimension called Magika.
Not only had he gotten himself lost, he was captured by a Nenek Kebayan and her follower, Awang Kenit. He is now subjected to be used as an experiment by the Nenek Kebayan to produce Essence of Youth made of human child’s tears. Upon hearing Malik’s cries for help, Ayu rushed to help her brother and she too is sucked in the Magika mystical land.
Ayu had to endure various types of challenges and obstacles in finding and to save her brother in her journey in the Magika world. And so begins the encounters of both the siblings with famous Malay heroes and myths like Badang, Dragon of Tasik Chini, Nenek Kebayan, Puteri Bunian, Pak Pandir, Hang Tuah and the Warriors of Melaka, Puteri Gunung Ledang, Bawang Putih and a lot more characters. The irony of it, all these characters actually sing in their conversation with each other!


 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed By Blogs Gone Wild!